„Менса Варна за децата“ – добра идея, лош ръководител

Мина близо месец, откакто приключих и летните си уроци по Го към школата на Менса Варна за децата. За този един месец обмислях как да изкажа мнението си за програмата и какво се е променило в нея за наблюденията ми от една година насам. Заглавието почти го изчерпва.

 

Накратко – нямам повече желание да бъда свързван с нея, особено, докато текущият председател е все още наоколо.

 

Причината – същата, поради която половината останали преподаватели също се отказват да преподават в нея под опеката на варненския председател на Менса Варна. А именно – загуба на доверие и респект.

Има едно основно правило, когато се занимаваш с доброволен труд – внимавай да не ти излезе по-солено, отколкото да платиш на някой друг да ти я свърши.

 Нещо такова се случи и тази година. Участвах в програмата като доброволец, защото исках и считах, че има какво да кажа и покажа на децата и ще им е полезно и интересно. В последствие почнаха доизкусуряваниците и неприятните моменти.

Да, става дума за пари. Менса Варна имаше нов офис от 2006г. А от 2007 председателя тук затръби, че много дигнали наема(три пъти). И реши да продължи да си го изкарва на гърба на учителите. Явно му е в природата. Сега ще поясня:

Миналото лято, пак се е въртял проект за обучение на деца в основите на html. С доброволци преподаватели. От които председателя си спестява нелоша сума по проекта – вместо да я даде като заслужен хонорар. Резултатът – един от малкото останали млади членове на Менса Варна се отдръпва от текущото ръководство и така стават все по-малко активните хора в клуба.

В течение на годината, аз имах сравнително не много часове, в които показвах играта Го на децата и ми беше интересно и на мен.

Но още в началото, миналата година, станах свидетел на произволия от страна на вземащия решения. Увеличи броя на групите с деца от две на три, с което натовари допълнително времето и желанието на преподавателите. Мотивът – да се плати с таксите наема на клуба и да „останат“ лекторски заплащания за преподавателите.

А в края на годината чух „извода“, че са били включени деца, „които не е трябвало да бъдат включвани“ и че така „много пада нивото“(!!!) Дори и да не са буквални, ви става ясно какъв е духа на изказванията. Колкото до лекторските възнаграждения, за тях също може да се досетите къде са отишли – за увеличения наем….

Подобен номер се пробва явно да се прави и това лято – назова се определена сума за участие на един преподавател в „проект“ към общината, който беше мини-копие на календара с активности с децата от цялата година, но сгъстен до 3 месеца. Четирима души се навихме. После се оказа, че и реално само ние ще вършим някаква работа, защото просто децата и селекцията им вече бе готова от текущата година. А общината дори е превела предварително парите за проекта (!?)

Оттук и почнаха забележителните моменти – беше ни казано, че има таван на заплащането и че с този таван няма да има много часове, затова щяло да се водят повече часове „на книга“, т.е. освен Неделни занимания щяло да има и в  Средите. Както  и щяло да има „договори“и отчитане на сумите.

След това, обаче, се оказа, че няма да се платят реалните пари, а само „заработените“ часове. Т.е. никакви джентълменски уговорки или компенсиране за преди свършена работа. А и използваните думи от председателя рязко се промениха, когато се стигна до момента с разплащането. Реално, аз бях балама, че взех часовете и на колега, който отиде в чужбина. Защото накрая се оказа, че от кривите ни сметки получих около три пъти по-малко от устно назованото в началото.

Искам да уточня – не съжалявам за прекараното време с децата, напротив. В глават ми се върти идеята за постоянна школа, първата във Варна, по играта Го,  но когато споменах за това на председателя, получих крива физиономия и отговор, че през седмицата се мисли да се използва офиса  целодневно от външни хора, „за да се плаща наема“. Така че сега още повече ме съмнява да мога да разчитам повече на помощ по тази линия.

Та, какво тогава ме отврати? Финната измама и манипулация лице в лице.  Въпросният г-н Иван Петков беше добър с мен, докато не му правих проблеми, дори ходих два пъти от името на Менса Варна по някакви коктейли и събирания на Общината вместо него. Някак не вървеше той в компанията на младежки дружества.

Но станах лош, когато исках малко повече прозрачност и яснота в делата на организацията. А грешката на председателя беше, че ни показа веднъж бюджета на въпросния проект за лятна школа, одобрен от община Варна.

Там си бяха заложени първоначално споменатите суми за хонорари.

А накрая, дори и с данъци и други приспадания, пак не се получаваше да останат само 1/3 от това перо. Което реално и стана. За почти нищо работа, председателя си изби още около половин хилядарка или един наем за офиса, за който му  и беше оправданието че отиват парите за проекта.

Но нямаше обяснение за воденето на двойни часове, тогава. А сега виждам, че е поспрял, поне открито, с тази практика. Може да се е стреснал малко от въпросите ми 😉

А и се беше разтюхкал, че е трябвало още отначалото да си „изясним“ всичко, с договори и т.н. Нещо, което той не направи нарочно от самото начало. Защото едва ли щяха да се съгласят хората да участват.

Подобни грешки са простими за човек, похождащ в управлението на проекти или без управленски опит. Но са недопустими за човек, чието последно, четвърто (!) висше образование е право….

 Оставям изводите всеки за себе си. А иначе поради подобни практики и подвеждане на хората, половината от шестте преподаватели в школата на Менса за деца Варна  се отказаха да участват повече. Сред тях е и човек от екипа ни по лингвистика, който спечели медали в Санкт Петербург тази година, както и създателката на стария сайт на школата.

Мисла, че след като ни се води доброволен труд, това не означава друг да се възползва напреки на доброто ни желание. Всички в програмата обичаме да се занимаваме  с деца и считаме, че им даваме по-различна и широка перспектива от канона в училищата, но и експлоатирането си има своите граници.

Аз имах съмнения от стари проверки, че въпросният председател не е много да му се вярва и очаквах да ме прецака по някакъв начин.

Не очаквах да е толкова безочлив и безпардонен.

Съжалявам, че не мога повече да препоръчам програмата, в която съм участвал, разочарованието от мениджмънта й преля чашата.

The URI to TrackBack this entry is: https://semdd.wordpress.com/2007/10/06/%d0%9c%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%b0-%d0%92%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0-%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d1%8f-%d0%bb%d0%be%d1%88-%d1%80/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentВашият коментар

  1. […] на Менса Варна, най-накрая е забелязал блога и наблюденията ми. И се опита да ми оказва влияние, да ме плаши и да ме […]


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: