How to seed with uTorrent for dummies (and WNCBG.com)

Нагледно описание как правилно да се сийдва с µTorrent (във WNCBG.com)

Мануелът е за ползване на тракера www.wncbg.com, в него не се препоръчва използването на биткомет, вместо това се препоръчва използването на програмата МикроТорент (µTorrent) или както е по-известна, utorrent. Може да се изтегли оттук. Насоките са достатъчно общи за всеки торент тракер, базиран на btit.

 1. Най-важното нещо в началото, е да отворите страницата за качване в тракера, за да запишете адреса, чрез който ще се разпространява торента ви. Той е специално за wncbg тракера, защото в него не е позволено споделянето на външни торенти.За wncbg.com, този адрес е:
  http://www.wncbg.com/announce.php

  Не можете да отворите тази страница, ако не сте регистрирани в тракера първо! 🙂
  Не затваряйте тази страница, ще ви потрябва след малко.
  Announce URL
 2. Отваряте си програмата µTorrent и избирате опцията за създаване на нов торент, третата иконка с магическата папка:
  Create New Torrent
 3. В новото меню има няколко неща. На първо време, полето Настройка на торента има част Тракери, където трябва да се попълни въпросния адрес от т.1 – http://www.wncbg.com/announce.php
  После има и поле коментар, където може да се подпишете вие 🙂 Така или иначе този коментар ще го виждат евентуално само тези, които теглят торента – в клиента си. Най-важно е първото поле – Избор на източник. Чрез него посочвате точно кои файлове или папки ще споделяте. Препоръчвам ви, за да не се преметнете, да споделяте не единичен файл, а направо папка, ако ще и само с един въпросен файл в нея, защото по-трудно може да се обърка после, когато започва сийда. И така, щракате на бутона „Добави папка“ …..
  Избор на източник
 4. Тук вече избирате папката, която съдържа въпросните файлове. За по-голяма прегледност, добре е името на въпросата папка с файлове да е разбираемо за вас, както и за в самия торент. Програмата по подразбиране ще добави и всички подпапки и файлове, в посочената папка, а потребителите реално ще видят файловете за сваляне в тях, не и папката като име, която сте избрали – uTorrent ще ви препоръча самия създаден торент така да се казва. НЕ СЕ препоръчва файловете вътре да са на кирилица, поради различните кодировки и за да не излезе на шльокавица!Потвърждавате избора си с ОК.
 5. След избора на папка за споделяне в торент, можете да оставите полето за размер на частта на „автоматично“ или да го направите на 1,2 или 4 Мегабайта. Това са парчетата, на които програмата ще раздели пакета с файлове, който сте посочили и ще им постави защита срещу грешки при прехвърлянето в мрежата. (Това е и реално по-голямата част от съдържанието на торент-файла). Също така, по-големите парчета не натоварват толкова много самия тракер, колкото по-малките, така че е добра идея да ги оставите на 2МБ например. Изберете и опцията „Частен торент“, защото иначе системата няма да приеме заявката ви. Частен тук означава, че само регистрирани потребители на http://www.wncbg.com ще могат да теглят торента и споделените в него файлове и папки. Не се препоръчва да споделяте наведнъж над 1000 файла, по-добре направете 2 торента с по-малко от 1000.НЕ ИЗБИРАЙТЕ опцията „Започни да сийдваш“! ще ви даде грешка, заради въпросното регистриране.Когато сте готови като екрана по-долу, натиснете бутона „Създай и запиши като…“ и …..
  Частен Торент и описание
 6. … И програмата ще прегледа всичките файлове и ще създаде нов файл с разширение .torrentАко сте включили за споделяне филмови файлове и по-големи, може да ви се наложи да почакате 2-3 минутки, докато всичко е готово.
  Прогрес по създаването на торента
 7. Изскача ви нов прозорец, който ви пита къде искате да запазите въпросния торент-файл: най-добре на десктопа. Това място няма голямо значение, стига да го запомните – този файл после можете да го изтриете, след като се приключи процедурата.

  ТОВА НЕ Е ФАЙЛЪТ, КОЙТО ТРЯБВА ДА ОТВОРИТЕ, ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА СИЙДВАТЕ!

  Това е само файл с информация, който ще качите на тракера, за да може да го обработи той.

  Важното тук е да изберете някакво смислено име на торент файла, както и да е НА ЛАТИНИЦА! Може да използвате и точки, вместо интервали, за да ви се приеме торента за по-сигурно от системата.
  Предварително запазване на торент файла

 8. Когато сте го запазили файла, вече може да затворите менюто в µTorrent за създаване на торенти, засега сте приключили с него и трябва да отворите отново браузъра. Изберете „Затвори“.
  Затвори
 9. На страницата за качване на торенти в тракера, от която сте тръгнали в началото, вече може да бъде попълнена.От бутона до полето за торент файл – „Разлистване“ или „Browse“ трябва да отворите отново мястото, където преди малко сте съхранили генерирания торент.
  Посочете торента
 10. Отивате в папката, където сте съхранили торента и ако всичко е нормално, трябва да го видите като име. Ако не го виждате, потърсете го по име и по иконката му на торент. Потвърждавате избора си с ОК.
  Избиране...
 11. Второто поле за попълване е категория. Пак е по ваша преценка. третото е за преименуване на торент-файла. Не е нужно, ако правилно сте попълнили името преди това. Тук може да сложите кирилица и т.н.За третото поле – картинка, може да сложите малка илюстрация към съдържанието на торента ви. Добре е името на картинката пак да е като на торента, защото иначе може да бъде сменена от по-нов торент по-късно. Добре е и картинката да е като за паспорт, за да не се изкривява много при показването й. Пак чрез бутона Browse или Разлистване, си избирате картинка. Приети формати са JPG и PNG.
  Картинно описание
 12. Описанието на торента, което въвеждате в голямото поле, е най-важно, защото то ще поясни на останалите хора в тракера какво има вътре и дали ги интересува. Колкото по-подробно го опишете, толкова шансът да заинтересувате другите е по-голям. Оттам и по-заинтересуваните хора ще го изтеглят, това ще ви вдигне коефицента и съответно и вие ще можете да теглите повече от другите. Попълването на полето за описание позволява и форматиране за стил и връзки, както и вмъкване на картинки вътре в описанието. Вмъкването на връзки става с натискане на бутона URL и последвало въвеждане на знакът за равно(=) и адреса, а преди знакът „[/url]“ – текстът, както искате да изглежда. Останалите полета е най-добре да са както на картинката – не анонимни, и с позволение за обработка, иначе няма да тръгне и да се отчита сийда 🙂
  Описание
 13. Ако всичко е наред, трябва да се появи съобщение за успешно качена картинка,за успешно качен торент, както и да се покаже линк, от който да може да се изтегли вече торента. Щракайте на „Изтегли“
  Успешно качване
 14. Вече сега тракера ви подава торент файл, който има същата информация, която сте му пратили, но и носи персоналния ви ключ, благодарение на който ще ви се отчита всичката качена информация. ТОВА е вече файла, който трябва да отворите с µTorrent, за да започнете да сийдвате (или на български: да могат да теглят от вас).
 15. Отваря се диалога за добавяне на нов торент. Тук е важно да му се посочи точно същото място, което сте посочили при създаването на торента от точка 4 по-горе! Изберете само опцията за стартиране на торента – останалото само ще си дойде по местата. Натискате бутона „…“, който играе ролята на Browse и …..
  Посочете същата папка!
 16. Посочвате същата папка.
  Тука ако не се уцели ...
 17. Идва ред на най-важната част от процеса. Сега, ако правилно сте уцелили папката, програмата ще провери дали са налични всички изброени файлове. Това е пак бавен процес, защото се проверява за грешки.
  Проверка
 18. След това статуса на торента се променя и вече торента е сийдван.Остава хората да го видят в тракера и да почнат да го теглят от вас.
  Сийдване
 19. Вече можете безопасно да изтриете стария торент, който качихте на тракера. Сега трябва да оставите компютъра си включен по-дълго време, както и юторента, за да може другите да изтеглят споделеното от вас. Дори и да не е през нощта включен, оставяйте шанс на другите през деня, помислете как бихте се чувствали, ако сте от другата страна.
 20. СИЙДВАЙТЕ, НЕ БЪДЕТЕ ЕГОИСТИ!:)
Публична on октомври 17, 2007 at 01:26  2 Коментари  

The URI to TrackBack this entry is: https://semdd.wordpress.com/seed/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 КоментариВашият коментар

 1. Оценка отличен!!! Дано поне този път някой се пообразова малко. Завиждам на търпението и труда ти докато го направиш.

 2. браво перфектно е направено на 100% както си трябва за всеки,благодаря ти за перфектното пояснение много ми помогна ….


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: